Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

Κέικ αφράτο με βανίλια και κακάο


Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 250 γρ. (1 ½ φλιτζ. τσαγιού) βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 440 γρ. (2 ½ φλιτζ. τσαγιού) ζάχαρη
  • 5 αβγά
  • 260 ml (1 ¼ φλιτζ. τσαγιού) γάλα
  • 10 γρ. (3 κουτ. γλυκού) κακάο
  • 3 στικ βανιλίνες
  • Άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Χτυπάτε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 3 λεπτά, ρίχνετε τμηματικά τη ζάχαρη και ένα – ένα τα αβγά. Συνεχίζετε το χτύπημα για 3 λεπτά. Προσθέτετε διαδοχικά το αλεύρι με το γάλα και ανακατεύετε ελαφρά. Βάζετε το 1/3 του μείγματος σε ένα μπολ, ρίχνετε το κακάο και το ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί, ρίχνετε το άρωμα βανίλιας μέσα στο κυρίως μείγμα και το ανακατεύετε. Ρίχνετε το μίγμα του κέικ με την βανίλια περίπου το μισό σε μία στρογγυλή φόρμα του κέικ βουτυρωμένη και αλευρωμένει, μετά ρίχνετε όλο το μείγμα με το κακάο και στη συνέχεια αδειάζετε όλο το μείγμα με την βανίλια στη φόρμα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 1 ώρα. Αφήνετε για 10 λεπτά το κέικ να κρυώσει στη φόρμα. Ύστερα το βάζετε σε πιατέλα και πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη.

typs: Για πιο εύκολο ξεφορμάρισμα πριν ξεκινήσετε την διαδικασία του κέικ, αλείψτε την φόρμα με βούτυρο, πασπαλείψτε με αλεύρι και τοποθετήστε την στο ψυγείο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου